Sri Lanka "Parel in de Indische Oceaan"

Ontdek Sri Lanka met ervaren gids en/of chauffeur

HORTON PLAINS NATIONAL PARK

PIEKEN EN PRACHTIGE UITZICHTEN

Groen, hoog, bebost en bemost, ruig en meer dan een paar graden kouder dan de rest van Sri Lanka. Op tweeduizend meter hoogte is alles anders. De Horton Plains, een hooggelegen grasland met hoge pieken en prachtige uitzichten, zijn de verrassing van Sri Lanka. Tenminste, als u vroeg opstaat. Want na negen uur 's ochtends, wanneer de rest van het land aan zijn dag begint, gaan hier de gordijnen dicht. De wolken zakken tussen de bergen en laten wandelaars achter in een witte deken van mist.

Komt u voor die tijd, dan kunt u genieten van puur natuur. Steile kliffen en een kilometer diepe afgrond, markeren de grens van dit park. Op uitkijkpunt World's End voelt een simpele steen als een troon. Het uitzicht is machtig. Dorpen en theeplantages zijn niet meer dan vlekjes ver beneden u. Maar kijk niet alleen naar beneden. Aan de horizon reikt het zicht vele malen verder. Sommigen beweren het hele land in één keer te kunnen zien. Niets staan in ieder geval het zicht op de zuidkust en de Indische Oceaan in de weg.DE CULTURELE DRIEHOEK

HET HISTORISCH CENTRUM, HET HART VAN SRI LANKA

De culturele driehoek is het historisch centrum van het eiland, het hart van Sri Lanka. De culturele driehoek wordt gevormd door Anuradhapura, Polonnaruwa en Kandy . Hier vindt u indrukwekkende rotstempels, stoepa’s die met planten zijn begroeid of smetteloos wit zijn, prachtige paleizen en prestigieuze tempels. Een must-see tijdens uw luxe rondreis door Sri Lanka.

In Sigiriya ligt een 200 m hoge rots middenin de jungle. Deze gigantische rots wordt ook wel de Leeuwenrots genoemd. Tijdens de beklimming komt u langs een ‘spiegelmuur’, een leeuwenplateau en ziet u sensuele muurschilderingen. Op de top ziet u ruïnes van het koninklijk paleis en heeft u een geweldig uitzicht op de gehele omgeving.

Dambulla staat vooral bekend om de beroemde Dambullarotstempels. Het complex bestaat uit spectaculaire grotten die vol staan met unieke boeddhabeelden in verschillende groottes en mudras. Ook biedt Dambulla een levendige markt waar vele soorten fruit en groenten verkocht worden aan locals van over het gehele eiland. 

Een bezoek aan de culturele driehoek kunt u combineren met een safari in Minneriya National Park, bekend van de gathering, een samenkomst van grote groepen olifanten in juli en augustus.

KANDY


CULTUREEL KANDY

Colombo is dan misschien de hoofdstad maar Kandy is het culturele centrum van het eiland. En als Sri Lanka het podium is, staat Kandy daar midden op. In de spotlights. Want tot de komst van de Britten was Kandy nog het centrum van een zelfstandig koninkrijk. En daardoor is het nu nog altijd het centrum voor traditionele gebruiken, dans, muziek en architectuur. Naast het culturele erfgoed is ook de omgeving indrukwekkend. Het Kandy meer zorgt voor een landelijk karakter. De heuvels die de stad omringen, functioneren als coulissen. Geen verkeerde plek om te in verblijven.

De grootste show vindt jaarlijks plaats in de maanden juli en augustus. Het Esala Perahera festivalverandert de stad in een spektakel. Tien nachten op een rij gaan processies door de straten. De laatste nacht, bij volle maan, is als de slotvoorstelling. Dansers en drummers worden gevolgd door een stoet van kleurrijk versierde olifanten. De festiviteiten vinden plaats ter ere van de heilige tand. Deze tand van Boeddha ligt in een gouden stoepa, in de Temple of Tooth. Ook dit is een van de hoogtepunten van de stad en behoort bovendien tot de 'permanente voorstellingen'. Dagelijks schuifelen honderden gelovigen met offers langs de plek waar Boeddha's tand sinds de zestiende eeuw zou liggen: heilig voor Boeddhisten, een werelderfgoedlocatie voor reizigers.


THEEPLANTAGES


DE SMAAK VAN SRI LANKA

Geen betere manier om Sri Lanka te proeven dan nippend aan een kopje thee. Verse thee, want het proces van blad tot geurige drank duurt slecht een dag. Starend naar de blaadjes die in uw kopje drijven, is het bijna onmogelijk voor te stellen dat deze gisteren nog frisgroen aan de theeplant hingen.

Om de metamorfose van blad tot drank echt te begrijpen moet u de binnenlanden in. Een glooiend groen tapijt strekt zich hier uit over de heuvels. In Haputale zijn wandelroutes uitgezet. In Nuwara Eliya, het centrum van de thee-industrie, kunt u per fiets de eindeloze theevelden verkennen. Maar stap vooral ook eens af voor een praatje met de pluksters. En volg de route van de theebladeren vervolgens tot in de fabriek. Rondleidingen nemen u mee door de geschiedenis van de thee, die ooit met de Britse kolonisatie begon. Nuwara Eliya heeft als bijnaam 'Little England'. Wie de rode telefooncel ziet, snapt waarom. In Haputale is de Dambatenne Tea Factory, in 1890 gebouwd door de Brit Thomas Lipton, nog altijd in gebruik. Net als in vele andere fabrieken doen de honderd jaar oude machines hier nog altijd dienst.

TREINREIZEN


TREINEN DOOR DE THEEVELDEN 

Geen haast, geen tijd. Langzaam, heel langzaam kruipt de trein langs de bergen. De tijd verwaait door het briesje dat via de grote open ramen de wagon binnen wappert. Het raam functioneert als een groot scherm, waarop de film met de titel 'Sri Lanka' wordt afgespeeld. Theevelden strekken zich uit tot aan de horizon. Vrouwen in kleurrijke sari's plukken hun manden vol en kijken van de passerende trein nauwelijks op. Hier en daar klatert een waterval langs de rotsen naar beneden. Wat u hier ziet, is geen projectie maar is echt.

In tegenstelling tot op de wegen, heerst er op het spoor rust. Tenminste, in de eersteklas coupé. Vanuit Colombo kunnen reizigers met de trein alle kanten uit. Maar het is vooral de route vanuit Kandy naar het zuiden, tussen Nuwara Eliya en Ella, waarvan de reizigers stil worden. Af en toe gaat het beeld even op zwart. Maar de tunnels zijn kort, en aan de andere kant lijkt het landschap nóg mooier.

UDAWALAWE NATIONAL PARK

KUDDES OLIFANTEN IN HET WILD

Udawalawe National Park is gelegen tussen het bergland en de kust, en staat bekend om de grote kuddes olifanten die hier in het wild rondlopen. Op sommige plaatsen in het park kunt u wel meer dan vijftig olifanten tegelijk waarnemen. Zij leven in en rondom het grote reservoir. Na een hevige regenbui ontstaan er vaak ook prachtige tijdelijk lagunes op andere plaatsen in het park. Verder leven hier bijzonder grote roofvogels en waterbuffels in aanzienlijke aantallen tussen de groene junglestruiken, grasvlaktes en oude teakbomen. De grootste vogelsoort van Sri Lanka wordt hier regelmatig gespot, de Javaanse maraboe.

Breng naast een bezoek aan Udawalawe National Park ook een bezoek aan het weeshuis voor olifanten,het Elephant Transit Home, waar jonge olifanten tot ze 4 à 5 jaar zijn worden opgevangen, verzorgd en beschermd. 

STRANDEN


SCHELPEN EN PALMBOMEN

De kans is groot dat u de eerste bent die een afdruk achterlaat in het zachte witte zand aan de kust. Sri Lanka heeft zo veel strand, dat een groot deel onaangeraakt blijft liggen. Het land is aan alle zijden door stranden omgeven en overal even beminnelijk. Overal vinden reizigers de mooiste stranden en meest idyllische plekjes.

Ieder strand heeft zijn eigen karakter. Zo worden de stranden bij Tangalla slechts bevolkt door een paar aangespoelde schelpjes. In Unawatuna is het gezellig druk. De muziek uit barretjes en restaurants laat gasten met blote voeten dansen in het zand. In het noorden is Nilaveli de vertrekplaats voor duikers en snorkelaars. Veel stranden in deze omgeving zijn een parkeerplaats voor oude houten vissersbootjes. Ook in de haven van Mirissa liggen boten klaar. Zij nemen u mee de oceaan op. Het is een kleine reis, maar dat is snel vergeten wanneer de blauwe walvis zich laat zien.

POLONNARUWA EN ANURADHAPURA

KONINGSSTEDEN VAN SRI LANKA

In 380 voor Christus vestigde zich in Anuradhapura de eerste koning. Vijftienhonderd jaar later en 119 koningen verder, werd de stad afgedaan als koningsstad. Maar de heiligdommen zijn er in de loop der jaren niet minder heilig op geworden. Publiekstrekkers zijn de dagoba's, de grootste stupa's van Sri Lanka. Deze enorme boeddhistische monumenten maken Anuradhapura tot een pelgrimsplaats. Dagelijks lopen pelgrims als eerbetoon aan de goden drie rondjes om de stupa. Bezoekers zijn welkom om mee te lopen.

Een plaats in de spotlights is er ook voor de Sri Maha Bodhi boom, de 'Bo Tree'. Deze reus was ooit niet meer dan een stekje, maar wel een stekje van de boom waar de Boeddha onder zat toen hij verlicht werd, en het ware inzicht kreeg.

Het kleinere Polonnaruwa is ruim duizend jaar jonger en de brokkelende paleizen en kloosters zijn hier dan ook in betere staat. De omgeving is groen, maar het is de jungle niet gelukt dit terrein te veroveren. De ruines uit de twaalfde eeuw zijn daarom nog duidelijk te herkennen als tempels. Oude zuilen staan nog overeind. En naast de enorme boeddha's voelen bezoekers zich nog steeds klein. De eeuwen hebben een zwart laagje achtergelaten op de ooit witte stenen van deze heiligdommen. Maar de Boeddha heeft nog altijd een glimlach op zijn gezicht.

 YALA NATIONAL PARK 

NERGENS TER WERELD TREFT U MEER LUIPAARDEN AAN DAN HIER

Yala ligt in het zuiden van Sri Lanka en staat bekend om de grote populatie luipaarden. Nergens ter wereld treft u meer luipaarden aan dan hier. Als de zon hoog aan de hemel staat liggen de luipaarden heerlijk te luieren op de takken van de bomen. Tijdens een spannende jeepsafari door het nationale park ziet u ook apen door de bomen slingeren, buffels die lopen te grazen, beren op de weg die de toegang versperren en krokodillen die op de loer liggen langs de oevers. Naast het aanwezige wildlife biedt het park ook een verscheidenheid aan exotische natuur; fraaie lagunes, mangrovebossen, dichte jungle, imposante rotsen, enorme grasvlaktes en moerassen. In deze groene omgeving kunt u meer dan 300 verschillende bloemsoorten vinden. Gaat u met ons mee naar dit ongerepte natuurpark in het zuiden van Sri Lanka?

Een bezoek aan Yala kunt u perfect combineren met Bundala National Park. Bundala is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Vogelaars zien hier onder meer de witwangstern, de grijze pelikaan, de bruinkapjungletimalia en de Indische nimmerzat. Tussen september en maart groeit het aantal vogels in verband met de komst van de trekvogels. Verder staat het park bekend om de grote groepen flamingo’s die het natuurgebied aandoen.

SINHARAJA REGENWOUD

UNIEK EN BESCHERMD NATUURGEBIED

In Sinharaja beleeft u de echte jungle van Sri Lanka, een tropisch regenwoud vol met leven! Het unieke en beschermde natuurgebied is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed in 1989. Het is een schatkamer vol unieke flora en fauna. Tussen de kleine rivieren en zacht stromende beekjes treft u vele inheemse boomsoorten aan. Met meer dan 150 verschillende vogelsoorten is het ook een geweldige plek om tropische vogels te spotten.
In tegenstelling tot andere natuurgebieden op Sri Lanka beleeft u hier het park te voet, begeleid door een professionele ranger of gids. In het natuurgebied zijn verschillende routes te bewandelen, variërend van vijf tot negen kilometer. Tijdens de wandeling treft u diverse observatiepunten waarvandaan u een geweldig uitzicht heeft op het wildlife in het reservaat. 

GAL OYA NATIONAL PARK

ZWEMMENDE OLIFANTEN EN ONGEREPTE EILANDEN

Midden in in de ongeschonden jungle van Gal Oya National Park bevindt zich een uitgestrekt meer, Senanayake Samudra, een groot waterreservoir. In het reservoir dat één van de grootste meren van Sri Lanka is, liggen diverse kleine ongerepte eilanden. Gal Oya National Park is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Rondom het meer zijn veel tropische watervogels te vinden. Het park kunt u verkennen per jeep, ook is het mogelijk om een prachtige bootsafari te maken langs de eilanden in het reservoir. Wie weet komt u een groep olifanten tegen langs de oevers van het meer of ziet u olifanten zwemmen van eiland naar eiland, op zoek naar voedsel. Vlakbij het nationale park leven de vedda’s, een inheemse stam in Sri Lanka. Maak een inspirerende wandeling met deze locals en kom meer te weten over de tradities van nu, maar ook van vroeger. Gal Oya wordt nog niet druk bezocht door toeristen, hierdoor wordt een bezoek aan het nationale park extra bijzonder en lijkt het alsof u de jungle met alleen maar dieren deelt.

JAFFNA


HET VRUCHTBARE SCHIEREILAND VAN SRI LANKA

Jaffna is jarenlang ontoegankelijk geweest door de burgeroorlog. Gelukkig is deze tijd voorbij, nu is het een unieke, levendige stad in het noorden van Sri Lanka. Een reis naar het vruchtbare schiereiland biedt u een kijkje in een wereld die niet is aangetast door toeristen. Ondanks de Indiase invloeden heeft de stad een eigen unieke identiteit gecreëerd met historische bezienswaardigheden, zoals het Jaffna Fort, het Royal Palace en de enorme hindoetempel Nallur Kandaswamy Kovil.  In Jaffna vindt u verder indrukwekkende kerken, pittoreske straatjes en pleinen en koloniale buitenwijken.

Vanuit Jaffna heeft u een adembenemend uitzicht op de Jaffna Islands; dunbevolkt, witte zandstranden, een glinsterende blauwe zee met daar omheen wuivende palmbomen. De ongerepte eilanden zijn bereikbaar per boot en door middel van dijken vanuit Jaffna. De eilanden zijn niet alleen een goed alternatief voor rustzoekers, ook bieden ze diverse mogelijkheden voor het spotten van tropische vogels.